Poznaj Najważniejsze Elementy Odżywcze Obowiązujące W Rybach Świeże ryby – często te pełne i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale same hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy a inne elementy odżywcze. Które spośród nich jeść i dlaczego? Poznaj powody, dla których warto urozmaicić jadłospis, wprowadzając do niego ryby morskie i słodkowodne.
Poznaj Najważniejsze Elementy Odżywcze Obowiązujące W Rybach
Spożycie ryb w Polsce – mimo coraz popularniejszej otwartości na kolejne smaki, a też rosnącej świadomości zdrowego odżywiania – jest ciągle małe. Przeciętny Polak wypija ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy więcej. Dietetycy zalecają, by jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze względu na ich liczbę odżywczą i prozdrowotną. Jakie składniki można wykryć w rybach?
Kwasy omega-3
W rybach morskich te są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Czynienie tych cechów na system ludzki jest nie do przecenienia: począwszy od pozytywnego pomysłu na wspieranie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we naturze. Coraz częściej wiąże się kwasy omega-3 z życiem antydepresyjnym, a choćby z profilaktyką nowotworów.
Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:
fosfor (bierze udział w procesach regeneracyjnych),
selen (ma życie antyoksydacyjne i utrzymuje komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga normalne działanie tarczycy),
fluor (pyta o stan kośćca i rozwija zęby).
Ponadto w mięsie ryb te są witaminy: A, E i C. Obejmuje ono też wartościowe źródło witaminy D, jaka stanowi wyjątkowo ważna w utrzymaniu homeostazy organizmu, pyta o jego wytrwałość również planuje kontrakt z czystą czynnością układu hormonalnego.
Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb cechuje się dużą ilością białka i lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, a poprzez niego niewytwarzanych. Odznaczają się wysoką strawnością także są brane w prawie 90%. Posiada toż zbawienny nacisk na pełny stan odżywienia organizmu – a przy tym określa budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.
zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach